astrologija, pomračine, sideralna astrologija, zapadna astrologija

Ponešto o eklipsama


Pomračine ili eklipse su fenomeni na nebu te jedan od najstarijih faktora predikcije u astrologiji zbog svog utjecaja na ljude. Kroz povijest smatrane su najmoćnijim fenomenom,a osobito ako su padale na mjesta važnih točaka u natalnim kartama kraljeva i država. Pravilo kaže,da na mjestima gdje pomračina bude vidljiva tamo se  događaju značajne stvari.


Pošto je Sunce povezano uz muški princip,autoritete,vođe,šefove,plemstvo,vođu nacija itd.,a Lunarna uz ženski princip,”obične ljude”,domovinu,naciju,narod i mase možemo pratiti razvijanje događaja na mundanoj razini više nego osobnoj natalnoj karti.

Što se zapravo događa tijekom pomračine?

U toku sunčeve pomračine,Mjesec se ispriječi između Sunca i Zemlje,pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce.Mjesec je tada u fazi mlađaka, a Sunce se može nalaziti do 16,5° s jedne ili druge strane uzlaznog ili silaznoga Mjesečeva čvora. Luk od 33° pokraj čvora Sunce prolazi za 34 dana, a Mjesec tada može dva puta doći u fazu mlađaka (svakih 29.53 dana). U jednoj godini moraju biti barem dvije pomrčine Sunca, a najviše ih može biti pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta krajem prosinca. Linija čvorova zakreće se retrogradno za 19,3° godišnje, pa Sunce kroz isti čvor prolazi nakon 346.62 dana (eklipsna ili drakonistička godina).Pomrčina Sunca može biti potpuna (totalna), prstenasta(anularna), djelomična (parcijalna) i hibridna (kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta). Različite vrste pomrčina nastaju jer je staza Mjeseca eliptična. Kada je Mjesec udaljeniji, ne zaklanja cijeli Sunčev disk i zapaža se prstenasta pomrčina, a kada je Mjesec bliže, može potpuno zakloniti Sunce i nastupa potpuna pomrčina. Pomrčina Sunca opaža se s malenoga dijela Zemlje. Zbog okretanja Zemlje, Mjesečeva sjena prelazi po Zemljinoj površini od zapada prema istoku, pa se potpuna pomrčina vidi s uskoga pojasa (zone totaliteta). Sjena nije šira od 270 kilometara i putuje brzinom od 1 km/s, pa potpuna pomrčina u nekoj točki Zemlje traje najviše 3 minute31 sekundi. Pri potpunoj pomrčini zbivaju se četiri dodira: rub Mjeseca nailazi na rub Sunca, napredujući rub Mjeseca stiže do suprotnoga Sunčeva ruba, zalazni Mjesečev rub dotiče početni rub Sunca, Mjesec napušta Sunce; od prvoga do četvrtoga dodira mogu proći do 3 sata. Potpuna pomrčina Sunca na nekome mjestu Zemljine površine javlja se u prosjeku svakih 400 godina. Posljednja potpuna pomrčina Sunca, vidljiva iz Hrvatske, zbila se 15. veljače 1961., a sljedeći će se put zbiti 3. rujna 2081. [1]Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, vidi se s cijele Zemljine noćne polutke, pritom je Mjesec obasjan zagasitocrvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći krozZemljinu atmosferu. Pomrčina Mjeseca nastaje kada je Mjesec pun, a stožac Zemljine sjene udaljen je najviše 11° od jednogaMjesečevog čvora. Kako Zemljina sjena tim područjem prolazi svakih 21 do 22 dana, a uštap se ponavlja svakih 29.53 dana, u jednoj godini mogu biti najviše 3 pomrčine Mjeseca, a nekih se godina ne dogodi ni jedna. Površina Zemljine sjene nekoliko je puta veća od površine Mjeseca, pa Mjesec može kroz sjenu prolaziti do 1 sat 47 minuta.

Zbroj pomrčina Mjeseca i Sunca u godini ne može biti veći od 7, a manji od 2. Najčešće se zbivaju po dvije pomrčine Sunca i Mjeseca, a najviše se mogu dogoditi tri Mjesečeve i četiri Sunčeve, ili dvije Mjesečeve i pet Sunčevih. Budući da se pomrčina Mjeseca vidi s cijele tamne Zemljine polulopte, a pomrčina Sunca samo s uskoga pojasa, čini se da se pomrčina Mjeseca zbiva češće od pomrčine Sunca, iako je obrnuto. Pomrčine se zbivaju gotovo u istom redoslijedu nakon 18 kalendarskih godina i 11 i 1/3 dana, ili 10 i 1/3 dana ako razdoblje obuhvaća 5 prijestupnih godina, odnosno 12 i 1/3 dana ako obuhvaća samo 3 prijestupne godine, što se može dogoditi na prijelazu stoljeća (Sarosov period).


A sad astrološki i mitološki 🙂

Mjesečevi čvorovi su mjesta gdje se pomračuju Sunce i Mjesec. Veže se uz priču zmaja koji proganja Sunce i Mjesec po nebu. U Indiji posebna se pažnja pridaje pomračinama te mjesečevim čvorovima koje nazivaju Rahu i Ketu. Sjeverni čvor u astrologiji predstavlja ekspanziju,društvenu integriranost,materijanost te realizaciju na osnovu društvenih okolnosti. Sjeverni čvor uzimamo kao nešto poželjno,gornju točku,protok energije. On ima karakteristike Jupitera. Južni čvor ima karakteristike Saturna,označava nematerjalno,kontrakciju,udaljavanje te nedruštveno ponašanje. Uglavnom se smatra nečim nepoželjnim,označava prošlost i dno kralježnice.

Također povezuju se uz Šivin lingam. Sjeverni je dignut,a južni spušten.

Kaže se da se njihovim spajanjem dobiva potpunost. Ti mjesečevi čvorovi su zapravo geometrijske točke koje se presijecaju. Zmaj koji je presječen na pola. Jedan bez glave,a drugi bez repa. Trenutak kad se spoje nazivaju se pomračinama ili eklipsama. Označavaju područja osnovne životne priče u koju smo unešeni. To je sudbina,ili ono što nazivaju karma.

Grana astrologije koja se bavi naukom mjesečevih čvorova naziva se Drakonskom astrologijom (Draco (lat.)- zmaj).


Rođeni tijekom eklipsi

Svako je rođenje posebno,no biti rođen na sam dan eklipse ili pak 2 tjedna poslije eklipse (jer je djelovanje još uvijek jako) svakako nije obična stvar. Ti su životi obilježeni posebnim pričama i posebnom zadaćom. Neke statistike govore da su to vladajući,svjetski lideri ili pak nešto sasvim drugo,dok drugi tome ne pridaju veliku pažnju.

Ukoliko se osjećate nervoznima par dana prije eklipse,zamislite onda kako je ljudima koji su sa tom energijom rođeni i koji u nju mogu uroniti bilo kada. Oni rođeni na lunarnim eklipsama vjerojatno će se fokusirati na emocije i veze sa drugima te trebaju biti oprezni da ne projiciraju esencijalne dijelove sebe na druge. Oni rođeni na solarnim eklipsama imaju više subjektivnu viziju,samodostatni su no imaju problema da vide sebe na način kako ih vide drugi.

Solarne eklipse predstavljaju novi početak dok lunarne predstavljaju dovršetak nečega.

Dobro poznati zagrebački astrolog Igor Ognjenović o ljudima rođenima za vrijeme eklipse piše:

“Ljudi koji se rađaju neposredno nakon eklipse ulete u ovaj svijet i u početku imaju problema s razumijevanjem njegovih zakonitosti. Oni su jednom nogom negdje drugdje. Kasnije imaju osjećaj posebne misije i nekog cilja koji u potpunosti ne mogu definirati, ili ga definiraju prilično iracionalno.”

Mundana razina

Čini se da vrlo važni događaji prethode eklipsama i na kraju eskaliraju na vrhuncu eklipse i par dana nakon toga. Požari,ubojstva,veliki gubici života,ratovi itd. preplavljuju vijesti te uznemiruju mase. No eklipse ne moraju biti neugodne. Mogu biti prilika za buđenje i prilika za duhovni rast. To je ipak vrijeme za koje kažu da se bića između neba i zemlje nalaze vrlo blizu nama te možemo lakše sa njima ostvariti kontakt. Najbolje bi to bilo raditi kroz meditaciju kao što je to praksa u Indiji,no i šire.

Možda nam se pruži prilika da otvorimo oči. 🙂

Do sljedećeg pisanja,

Pustinjak Budala

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s