alternativa, kristali, metafizika, spiritualnost

Kristal dana : Auripigment


Internet se čini prepun informacija o različitim mineralima od kojih su manje više svi u redu onih najšire korištenih i najpoznatijih,no Zemlja je prepuna svakojakih predivnih minerala koji također imaju širok spektar djelovanja,a osim toga su divni i estetski.

Auripigment As2S3 

Poznat je još od davnih vremena,u svojim spisima spominju ga Aristotelov učenik Teofrast i Plinije Stariji. Teofrast ga naziva arrenikos. Sličnim nazivom arsenikos koristi se kasnije i Dioskorid.

U duhu grčkog jezika odgovarao bi prijevodu jak ili muževan. Možda je tako nazvan stoga što se elementaran arsen u malim količinama koristio za liječenje krvi i liječenje živaca. Neki su smatrali da taj mineral sadrži zlato,možda radi toga što neke arsenske rude prate zlatna ležišta. Zbog toga je Agrikola ovaj mineral nazvao operment , iz toga je nazvan engleski i francuski naziv orpiment,talijanski orpimento i španjolski oropimento.

Značenje naziva mogli bismo tumačiti dvojako;kao mineral boje slične zlatu,ili kao mineral kojem zlatni pigment daje boju.

U prilog ovoj drugoj varijanti možda bi bilo to što Vojnović 1896. godine pišući o carinskom sustavu Dubrovačke Republike spominje taj mineral pod nazivom “krivo zlato”. S obzirom na otrovnost arsena u više manje neformalnoj upotrebi bili su nazivi mišnjak ili žuti mišnjak.

Kristali auripigmenta obično su kratko prizmatični. Plohe su često povijene. Boja je uočljivo zlatno-žute,limunsko žute ili smeđe-žute. Česti su sraslaci. Tvrdoće je male,1.5-2. Možemo ga lako ogrebati noktom. Ogreb je zlatno-žut.

Dosad najveći primjerci kristala Auripigmenta duljine 60cm i mase 30kg nađeni su u Jakutskoj oblasti istočnog Sibira kod Minkjuhe.

Osjetljiv je i vrlo podložan oksidaciji. Pretvara se u praškastu masu arsenolit (As2O3)

Smjesa auripigmenta i gašenog vapna poznata je već odavno kao jak i vrlo efikasan depilator. Zbog toga je,naročito u srednjem vijeku bio vrlo tražen. Njime su jako trgovali Dubrovčani,a nabavljali su ih iz bosanskih rudnika kod Kreševa gdje se pojavljuje s još jednim arsenskim mineralom,realgarom.

Talijanski trgovci koji su trgovali Dubrovnikom nazivali su je cremisium.

Kao polazna sirovina služi za spravljanje različitih arsenskih spojeva koji služe za uništavanje kukaca,korova i štavljenje kože. U medicini je služio za liječenje sifilisa,malarije i plućne gangrene. U vojnoj industriji koristi se za pripremanje bojnih otrova. Izmješa li se smrvljen u prah sa nekim uljem dobiva se krasna žuta slikarska boja. Njime je bila djelomice obojena bista staroegipatske kraljice Nefertiti.

Značenje Auripigmenta:

  • otvara i djeluje na solarni pleksus
  • stimulira intelekt
  • pomaže u istraživanju i otvara vidike u ono što bi trebalo biti napravljeno
  • pouspješuje rast
  • pomaže u sluhu
  • pomaže u borbi sa kolesterolom
  • pomaže u snovima i prisjećanju snova
  • pomaže u zaštiti

Malo upozorenja:

Ovaj bi se mineral trebao koristiti sa puno pažnje,jer je arsen u velikim količinama otrovan. Ne bi se trebao direktno izložiti sunčevoj svjetlosti kao niti stavljati u nikakve eliksire.

Malo slika:

Izvor:  Svijet minerala, Marin Šoufek, Školska knjiga, 1991

Internet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s