aspekti, astrologija, zapadna astrologija

Aspekti Venere sa Marsom : Afrodita susreće Aresa


Prošlo je neko vrijeme od posljednjeg teksta,a pošto sam počela sa Venerinim aspektom sa Uranom,bitno je da nastavim trkeljanje i o ostalim Venerama.

Mitološka priča koja odgovara ovom aspektu je ona Afrodite,boginje ljepote,ljubavi i užitka te Aresa,boga ratovanja,simbola aktivnosti i muževnosti.

Ares je sin Zeusa,vrhovnog boga i Here,dok je Afrodita starija od svega toga jer je rođena tako da je Kronos bacio Uranove genitalije u more nakon što ga je kastrirao (svrgnuo sa trona) . Ares igra ulogu zavodnika,sirove seksualnosti kojeg su povezivali sa mnogo žena kroz mitove,no niti jednu nije oženio. Afrodita je zapravo Zeusova polusestra ako bolje pogledamo,boginja koja je čitavo vrijeme kroz mitove vodila ljubav i mijenjala ljubavnike. Ipak,dobila je titulu najljepše boginje i boginje ljubavi. Hm.

Onaj koji je osvojio Afroditu bio je Hefest,najružniji bog koji je šepao i imao užasno deformirano lice. Za najljepšu boginju postojao je najružniji bog.

Kao boginja koja nije pripadala nikome,naravno da Afrodita nije bila vjerna. Zaljubila se u Aresa i dane provodila vodeći ljubav sa njime po šumama,sve dok nije pretjerala i dovela Aresa i svoj i Hefesov krevet.

Helije na izlasku (kao Sunce,ono čemu se ništa ne može sakriti,simbol očiju) vidio ih je u krevetu i rekao to Hefesu koji izrađuje mrežu iz koje se pobjeći ne može te ih je uhvatio i tako gole u klinču prikazao ostalim bogovima koji su ih ismijali.

Nakon ovoga priča kaže da su se razdvojili,no samo na kratko dok opet nisu pronašli način da budu zajedno. Nikad se nisu oženili no ostali su prijatelji i ljubavnici,do kraja života.

Kao i Venera i Mars,ovi su aspekti zajedno ili laki ili teški. Ovi aspekti također odgovaraju Veneri u Ovnu ili Marsu u Vagi. 🙂

Pogledajte sada u svoju natalnu kartu i pročitajte o kojim aspektima pričamo 🙂

KONJUNKCIJA VENERA/MARS

 • Konjunkcija između Venere i Marsa sjedinjuje pasivne i aktivne instinkte za samoočuvanjem: to znači,želja za sigurnošću skladnih i ugodnih kontakata ide ruku pod ruku s potrebom da se zauzmemo za sebe i da se nametnemo drugima. O ostatku horoskopa ovisi kako će to djelovati u praksi. Kad smo za nekoga duboko vezani (Venera), spremni smo za njega ići kroz vatru i vodu (Mars), ali istovremeno smo vrlo zahtjevni,jer Mars ima sebičnu crtu. Vrlo smo emocionalni i senzualni.
 • S Marsom u konjunkciji s Venerom možemo biti skloni upuštaju u sve vrste ljubavnih avantura i hedonizam. Ali iako se s ovim aspektima pojavljuje nevjera,ona nije nepobitan zakon Medejaca i Perzijanaca. Tražimo partnera s kojim možemo podijeliti svoje emocije i uživati u seksualnom ispunjenju i ako uspijemo,naše zajedništvo ne može se lako poremetiti.
 • Venera izglađuje grupu stranu Marsa; ali i nešto Marsovsko se preslikava na Veneru tako da takt nije uvijek jača strana. Malo smo nesmotreni,malo oštrog jezika i brži u startu nego što situacija zahtijeva . S konjunkcijom Marsa i Venere suprotni spol uvijek igra važnu ulogu,a to se može otkriti čak u djetinjstvu kroz jaku povezanost s ocem ili majkom.

SEKSTIL VENERA/MARS;TRIGON VENERA/MARS

 • S harmoničnim aspektima Venere i Marsa u poziciji smo kombinirati aktivnost i pasivnost,poduzetnost i sklad i zbog toga ostavljamo dobar dojam. Privrženost nam puno znači i u pravilu osjećamo malo teškoća u izražavanju privrženosti drugima. Ovi aspekti kontakte mogu učiniti ugodnima; jer iako često igramo aktivnu ulogu (Mars), ne znamo se obuzdati onda kada bi to pomoglo da sve glatko prođe (Venera).
 • Seksualnost je važna kao u svim aspektima Venere i Marsa; baš kao i svaki drugi oblik putenog uživanja. Plesanje,odlazak u kazalište i slično mogu biti jedne od najdražih zabava.
 • Možemo biti vrlo kreativni. Venera uvijek daje osjećaj za formu,proporciju i boju; a to je ono što trebamo, kombinirano s Marsovim nagonom, da bi stvorili originalno djelo. Unatoč tomu,Marsova energija može u ovim aspektima biti preslaba da bi se kreativnost izrazila.
 • Možemo biti vrlo strastveni u ljubavi. Partner nam znači sve i spremni smo se posvetiti voljenoj osobi. S druge strane,očekujemo i od partnera da nam bude odan. Za lagane aspekte tradicionalno se misli da su blagotvorni za ljubav: potreba za ujedinjenjem s nekim (Venera) u skladu je sa željom da se dokažemo (Mars). Očekuje se i doza neovisnosti unutar odnosa tako da partneri ne obuzimaju potpuno jedan drugoga.

KVADRAT VENERA/MARS; OPOZICIJA VENERA/MARS

 • Napetost između potrebe za skladom,ravnotežom i prijateljstvom,s jedne i nagona da ostavimo trag,s druge strane,sigurno naglašava potrebu za kontaktima- posebno emocionalnima; ali pošto nikad nismo sigurni kada ostati po strani,a kada izbiti u prvi plan,odnosi mogu s vremena na vrijeme postati prenapeti i u prijateljstvu i u ljubavi. Štoviše,ne znamo sasvim dobro što želimo; ponekad nam je partner sve i osjećamo intenzivno privlačnost prema toj osobi,a ima trenutaka kad osjećamo da nam je ugrožena sloboda i počnemo se preispitivati (Mars) . Iz tog razloga se voli-mrzi odnos smatra tipičnim za ove aspekte.
 • Kadgod smo spremni na kompromis,sukob Marsa s Venerom upropasti sve -predomislimo se,na primjer,ili uvidimo da na kraju ipak ne možemo popustiti. A kad izbijamo u prvi plan (Mars),neugodno nam je jer se Venerijanski dio naše naravi ne može pomiriti sa takvim načinom ponašanja. Posljedica je unutarnja tjeskoba i kolebanje prema van. Želja za ujedninjenjem (Venera) i želja za prekidanjem (Mars) stalno smetaju jedna drugoj.
 • S ovim smo teškim aspektima često izrazito kreativi uz uvjet da se možemo srediti – iako ćemo uvijek biti dosta nestrpljivi. Bonus bod je u tome da Venerinoj indolenciji pariraju i aktivni planet Mars i napetost u samim aspektima; tako da možemo obaviti puno posla. Iako možemo naići na probleme u odnosima, oni mogu biti riješeni dosta brzo. Preko Marsa se brzo uvrijedimo ali jednako brzo zaboravimo zašto,a Venera žuri popraviti stvar.

INKONJUNKCIJA VENERA/MARS

 • U inkonjunkciji između Venere i Marsa želja za skladom i naš nagon da se potvrđujemo imaju potpuno različite smjerove i uzajamno se ne zahvaćaju. Kad odstupamo od našeg smjera topline i prijateljstva (Venera) mogli bismo odsvirati krivi ton (Mars) i doživjeti reakcije koje nas zbunjuju. Žešći smo i emocionalniji nego što mislimo,a to često vodi do razočaranja i nesporazuma s prijateljima i onima koje volimo.
 • Obratno,kad se počnemo zauzimati za sebe (Mars) umiješa se Venera,pa smo uznemireni. Ponekad smo,jednostavno iz nesigurnosti, čak spremni na kompromise i kad osjećamo da je to protiv naših interesa ili pokušavamo pridobiti podršku ostalih prije nego povučemo potez. U svakom slučaju,osjećamo užasnu ovisnost o emocionalnim i prijateljskim kontaktima s ostalima, dok je sve što želimo odgovarajuće priznanje.
 • I tako inkonjunkcija Venere i Marsa daje ili veliko oslanjanje na druge ili žestoko ali nesvjesno naglašavanje sebe. Razumljivo,emocionalni život nije stabilniji, ali imamo nekoliko dobrih sigurnosnih ventila za pritiske Venere i Marsa: kreativan rad, na primjer, i aktivnosti poput sporta. One nam pružaju da se opustimo. S ovim aspektom je moguć i stabilan odnos (kao sa svim aspektima Venere i Marsa) pod uvjetom da partner pruža emocionalnu sigurnost, ali dopušta određenu količinu slobode.

Izvori:

 • Internet
 • CAE Zagreb
 • Aspekti i osobnost,Karen Hamaker Zondag
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s