alternativa, kristal dana, kristali, metafizika, minerali, spiritualnost, Uncategorized

Ovo je trebao biti samo još jedan tekst o mineralu…Akvamarin!


Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za ovaj kamen. Za njega smo vjerojatno čuli već od malih nogu jer ga je netko spomenuo negdje i ostao nam je u sjećanju kao plavi prekrasni kamen.

Ovaj kamen spada u grupu berila – Be3Al2(Si6O18) prema kemijskom sastavu. Dakle Akvamarin je prstenasti silikat.

Njegov se naziv prevodi kao morska voda,pa mu tako boja varira od svijetlo plave,morsko plave,boje neba itd. Kao i kod tirkiza i još nekih kamena vrijednost mu se određuje prema intenzitetu boje; što je plava boja intenzivnija-to je cijena veća.

 

Akvamarin kroz povijest 

Zbog svoje boje povezivao se uz more,ali i mitološka morska bića poput sirena i drugih morskih boginja te su vjerovali da njegova plava boja može smiriti morske oluje zbog čega su ga mornari nosili uz sebe kao zaštitu na putovanjima.

1910. godine pronađen je najveći Akvamarin na svijetu, i to u Brazilu. Težio je oko 110 kilograma te je zatim izrezan u manje kamenčiće od sveukupno 200,000 karata. 😉

Naravno,kamen je oduvijek bio prisutan i kod plemstva i onih u višim slojevima društva. Na primjer na sljedećoj slici vidimo kraljicu Elizabetu II koja nosi brazilske akvamarine na svojoj tiari i nakitu. Vrlo zanimljiv odabir nakita za njezinu Veneru (nakit,uljepšavanje,ljepota…) u vodenom znaku Riba kojima vlada Neptun,bog mora.

Nekad je astrologija zabavna i skroz mi je u redu da malo odmaknem sebe od analiziranja Pariza i svih ostalih napada.

I ne znam u kojoj bi drugoj prilici gledala u kartu kraljice Elizabete II ili osme. Valjda me Uran u Jarcu potiče na to da odjebem politiku iz svog sistema.

 

Oke,oke znam da sam skrenula sa teme,ali ponekad se potpuno u redu prepustiti trenutnim mislima,jer se tako i rađaju nove ideje. Iako priznajem, to je isto tako i zbog gensa.Na što se isto tako onda sad zapitam da zašto onda marihuana nije dostupna čitavo vrijeme kao kava i cigarete? Jer ne znam kako je vama,ali meni kava nekad da osjećaj anksioznosti,paranoje i loše snove. Al samo nekad,nekad mi dobro sjedne,al ne osjećam se “inspiriranom” od kave.

Ma kog briga kako na koga djeluje kava il buksna idemo pričat o Akvamarinu kojeg ja osobno ne posjedujem u svojoj kolekciji jer nisam uspjela u životu.

Svojstva Akvamarina (metafizička)

  • Sumerani i Egipćani ovaj su kamen cijenili kao simbol sreće i bezvremenske mladosti.
  • U vrijeme Krščanstva ovome su kamenu davali osobine Sv.Tome zbog elemenata vode i zraka. Sv. Toma je obavio mnoga putovanja brodom da bi propovijedio o spasenju. Identifikacija 12 apostola sa mineralima tada je bila nešto uobičajeno.
  • William Langlandova knjiga  “The Vision Concerning Piers and the Plowman” iz 1377.g. spominje akvamarin kao protuotrov koji je bio znan širom Europe. Zato je postao toliko poznat kod plemstva,jer zbog učestalosti trovanja među plemstvom i otimanja nasljedstva-apsolutno su ga svi htijeli imat. Valjda se kraljica Elizabeta II zato još uvijek kiti akvamarinom 😉
  • Prema legendama donosi sreću u borbama i legalnim pitanjima.
  • Efektivan je po pitanju liječenja vilice,grla,trbuha,jetre i zubobolje.
  • Korišten je u ceremonijama dozivanja kiše.
  • Efektivan u suzbijanju lijenosti (trebam to u životu)
  • Od akvamarina radili su eliksire kojima su liječili bolesti očiju i slabi vid.

Još malo uživanja u Akvamarinu 🙂

Pustinjak out!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s