astrologija, mitologija, osobine znakova, Uncategorized, zapadna astrologija, znakovi

Hiron (Chiron) – asteroid boli


Astronomski gledano 1976. godine američki astronom Charles T. Kowal otkriva asteroid koji orbitira između Saturna i Urana te ga imenuje Chiron po grčkom kentauru junaku. Iako su ga definirali između manjeg planeta i kometa radi njegove prirode, nekako više naginje manjem planetu. Njegovo je kretanje prilično kaotično, a pošto se nalazi u pojasu asteroida pokraj drugih kentaura koje ću isto spomenuti i on je dobio ime prema jednome.

 

Mitološki Hiron je kentaur. Sin je Krona (Saturna) i Filire te je bio odgajatelj mnogih grčkih junaka. Njegovo grčko ime χείρ prevodi se “ruka”. Što bi značilo da je Hiron “onaj koji liječi rukama”. Njegova priča je tužna jer ga majka Filira odbacuje nakon rođenja zbog njegovog izgleda. Njegov otac Kron nosio je titulu najružnijeg boga te je vjerojatno Hiron naslijedio neke od tih gena, no kakva to majka odbacuje dijete zbog izgleda? Kron je naravno pogriješio jer je već imao svoju ženu,Reju pa da bi sve ovo prikrio Filiru, Hironovu majku pretvara u lipu.

Hiron je bio odgajatelj mnogih bogova.

Hiron nije bio poput ostalih kentaura. Naime većina kentaura bila je na glasu nasilnika i pijanaca. Hiron je bio ljubazan,inteligentan i civiliziran. Bio je stručnjak za umjetnost, lov, medicinu te proricanje. Sa nimfom Hariklom imao je Okiroju te su živjeli na gori Pelionu. Bio je učitelj mnogih bogova , a njegov dar je bio pomoći svojim učenicima da otkriju svoje potencijale. On je bio zaslužan za ekshumaciju tijela Giganta Damisa te stavljanje njegove kosti u Ahilovu petu.

Ono što je kod Hirona posebno je to da je kao Kronov sin,Titan , bio besmrtan. Nije mogao umrijeti. Ostao je posljednji kentaur te je želio žrtvovati svoj život da bi čovječanstvu dao vatru.

Budući da je bio besmrtan, Heraklo se dogovorio sa Zeusom da razmijeni Hironovu besmrtnost za život okovanog Prometeja[12].

Dok je Heraklo izvršavao svoj zadatak u kojem je trebao ubiti erimantskog vepra, večerao je s Folom. Heraklo je zatražio vina, a Fol mu je dao sveto Dionizovo vino koje je privuklo Kentaure prevođene Nesom koji su se skupili vani. Heraklo je na njih ispalio strijele, a oni su ih gađali kamenjem, drvećem i stijenama. Jedna je strijela, umočena u otrovnu Hidrinu krv, pogodila i Hirona[13]. Hiron ju je izvukao iz tijela i upitao se kako tako mala strijela može uzrokovati toliko smrti i uništenja. U tom je trenutku umro, odrekao se svoje besmrtnosti, a bogovi su ga postavili kaozviježđe Strijelca na nebu[14]. U novije je vrijeme s njime poistovjećivano zviježđe Kentaura. ( Source: wikipedia)

Astrološki pošto se nalazi između Saturna i Urana predstavlja sponu između ta dva planeta. Ukazuje nam kako prijeći iz limitiranosti do slobode,a da ne ostanemo otuđeni. On je ključ koji otvara vrata Saturna bez rušenja zidova , no ta vrata su vrlo uska i mala, a na nama je da osvijestimo prolaz.

Hiron je vezan uz ranjivost. On je naša najdublja rana, rana koja je prilika da mi kroz svoje rane liječimo druge. Osvješćivanje ranjivosti vrlo je individualno i ovisno o tome jesmo li svjesni ili nesvjesni  možemo biti oni koji su ranjeni ili oni koji ranjavaju druge. Možemo biti i oboje istovremeno. Zato je važnost Hirona u astrologiji na jako visokom stupnju. Pošto Hironov ciklus traje oko 50 godina, te su godine najbitnije jer smo u prilici da otključamo vrata i odemo sa druge strane. Dosta ljudi proživljava ovo kao “krizu srednjih godina” kupujući novi auto,mijenjajući posao itd. Zapravo ovo je odlična prilika za promjenu posla, jer to produžuje život.

Za njega su prvo mislili da je asteroid,pa komet koji je zastao u sunčevom sustavu. Nastao je sa početkom ljudske vrste te je spoj božanskog i životinjskog. Pošto je Hironova obiteljska priča vrlo intenzivna tako će i kod ovog asteroida biti vrlo bitna rana sjećanja i porodična priča. Pošto je bio učitelj grčkih junaka, tako i nama daje priliku da budemo učitelji. Vlastiti učenik ga je pogodio strelicom, no on mijenja svoju besmrtnost za oslobođenje Prometeja (Urana).

Hiron u znakovima 

 • Ovan ovdje smo povrijeđeni na domeni našeg identiteta. Želimo se natjecati,no postoji nešto što nas u tome koči. Mogu se javiti i problemi u seksualnosti i agresije. Imamo previše ili premalo energije koju moramo balansirati. Ovo je bol čije osvješćivanje znači izboriti se za sebe. Ranjivost glave i lica.
 • Bik ranjivost se javlja u vidu preživljavanja,egzistencijalnih pitanja, plodnosti i gradnji strukture. U potrazi ste za sigurnim putem bez puno rizika.  Bol na vidu umjetnosti,glasa. Ranjivost grla i tiroidne žlijezde.
 • Blizanac je ranjen od braće ili sestara te ima ranu na vidu mentalnosti. Želi prenositi poruke no to mu predstavlja problem. On svoje probleme i ranjivost može iskomunicirati drugima te na taj način osvijestiti svoju ranu i liječiti druge. Pogotovo rukama,koje su i osjetljivi dio ovog znaka.
 • Rak bol se nalazi u obiteljskoj priči. Ovaj znak dosta odgovara i samom Hironu. Obiteljska će priča više od svega biti ovdje naglašena. Mogući su bili gubici onoga što smatramo porodicom. Znak Raka povezan je uz prsa pa je tako ovo i snažno i slabo mjesto osoba koje Hiron imaju u ovome znaku.
 • Lav slabost se ovdje javlja u vidu građenja individualnosti. Opušten i zabavan znak Lava sada se ne može dovoljno opustiti te postaju preosjetljivi na kritike drugih. Mogu se javiti problemi u izražavanju kreativnosti što je posebnost znaka Lava, a također rana ali i posebna moć onih kojima se Hiron nalazi u ovome znaku. Lav misli i voli srcem, a srce je najjači lijek koji ovaj znak može pružiti.
 • Djevica sposobnost analiziranja kao i rutina za nas predstavljaju bol. Problemi sa učenjem, treniranjem pojačani su ovim utjecajem . Mogući su problemi ukoliko je u 6. kući. Potrebno je osvijestiti tijelo i fizičku realnost.  Znak Djevice povezan je uz crijeva i probavne organe tako da je potrebno voditi računa o tome.
 • Vagama se javlja bol oko harmonije. Toliko nas muči to što ne možemo uspostaviti diplomatske sposobnosti i unijeti harmoniju među kaos da i sami postajemo kaotični. Javlja se bol u smislu naših romantičnih veza i partnerstva te pravde. Možemo postati kriminalci radi svojih rana. Možemo mijenjati svoj izgled i podvrgavati se svakakvim zahvatima ne bi li ostvarili ljepotu.
 • Škorpion skriva svoju duboku ranu u vidu seksualnosti i smrti. Duboko u nama javlja se strah povezan sa sjećanjima mračnih i zabranjenih tema. Naša su najranija sjećanja povezana uz smrt, okultno, paranormalne stvari i seks. Ovaj Hiron posjeduje ogromnu količinu Kundalini energije koja može biti otključana i korištena u svrhe liječenja. Naravno ovdje su osjetljiva područja genitalije i rektum.
 • Strijelac je ranjen u vidu religije,viših znanja,možda ima traume od putovanja ili povijesti. Moguća je ranjenost na vidu vojske (kao PTSP). Radi svoje ranjenosti moguće je da nije sposoban vidjeti veliku sliku jer to jednostavno ne želi. Plaši ga činjenica da je on sposoban to vidjeti. No iskoristi li taj veliki dar može liječiti druge filozofijom do koje je došao dopustivši si da zasjaji. Osjetljivi dio tijela su bedra.
 • Jarac ranjen u vidu društvenog statusa. Nedostaje mu ambicije da raste. Njegove izvanredne sposobnosti prekrivene su ponašanjem poput snobizma i šefovanja sve to da bi prikrio nesigurnost. Ono što treba jest osvijestiti jednakost svih bića te ambiciozno, ali poštujući druge podijeliti svoje znanje sa svima u svrhu poboljšanja kolektiva. Jarac je vezan uz koljena.
 • Vodenjak je ranjen u vidu neosobnosti i humanizma. On je svjestan svoje neobičnosti i ekscentričnosti no želi se sakriti i stopiti sa masom. No njegova originalnost konstantno izbija na površinu. Tako je on čitavo vrijeme u sukobu sa samim sobom. Ono što treba napraviti jest prihvatiti sebe jer je on taj o kojemu ovisi čovječanstvo. Vodenjak je povezan uz gležnjeve i donji dio nogu.
 • Ribe su povezane sa čitavim svijetom pa tako nose i bol čitavog svijeta u sebi. Da bi pobjegli od teške stvarnosti mogu prekrivati bol svakakvim opijatima koje će im pomoći (privremeno) da se nose sa teškim emocijama. Ukoliko se discipliniraju te u kaos uvedu red, oni pomoću meditacija mogu postati mediji preko kojih se prenosi nešto sa onog drugog svijeta. Povezane su uz stopala .

 

Tekst započet u Mjesečev sat,a završen u Saturnov sat na dan Sunca.

-P.B.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s