alternativa, kristal dana, kristali, minerali

Mineral dana: Jantar


Jantar je nešto što je teško svrstati u minerale, ali ima nekih sličnosti sa kristalima, a također ima i svoja metafizička svojstva. Jantar je fosilizirana smola crnogoričnog drveta i potrebni su milijuni godina da bi se on formirao u svoju formu.

Nazivaju ga još i ćilibar što u prijevodu sa turskog od perzijskog znači ” onaj koji privlači slamu” . Starogrčki naziv za njega je i elektron , trljanjem postaje električno nagativan. U starogrčkim mitovima navodi se da su svojstva Jantara nastalog od suza kojeg su plakale Helijade nad mrtvim Faetonom.

Najveća nalazišta su na obalama Baltika, u Rusiji i Rumunjskoj, a često je kroz povijest nošen kao nakit ali i kao amajlija. Danas se još uvijek koristi u izradi nakita, ali koristi se i kao izolatorski materijal i u industriji lakova. U kameno doba služio je i kao sredstvo plaćanja, a još od antike se koristi kao lijek za glavobolju i zubobolju. Rimljani su vjerovali da Jantar štiti tijelo od ozljeda pa su ga često koristili u borbama.

Unutar Jantara često budu zarobljena mrtva tijela nekih insekata koji su u njemu proveli milijune godina. Možemo reći da su u Jantaru ovjekovječena dijela prirode na maksimalnoj razini :D.

 

 

Baltic amber inclusion- Psylloidea

Vjerovalo se da onome tko ga nosi pruža psihičku zaštitu te liječi i pruža moć da i osoba koja ga nosi pruža mogućnost da tako i liječi druge. Jantar posjeduje elektromagnetsku kvalitetu.

Postoje i nalazišta koja datiraju od prije 2000.g. pr. Krista.

Izvor: osobni zapisi, Alternativa za Vas web page

Fotografije: google.com/amber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s