mitologija, Uncategorized

Lilit i njezino značenje u mitologiji i astrologiji I


 

Upoznati boginju koja zna ime Boga

Lilit (hebrejski:  לִילִית‎‎ Lîlîṯ) , lik je iz židovske mitologije i jedan od najvažnijih ženskih likova u priči Adama i Eve. Njezino ime spominje se u Babilonskom Talmudu (3.-5. st. nove ere ), no razmišlja se i o njezinoj povezanosti uz ženske demone lilitu u regiji Mezopotamije zbog pronađenih zapisa o istima u Sumeru, Akkadu, Asiriji i Babiloniji.

U hebrejskim tekstovima lilit se prevodi kao noćno biće, noćno čudovište (hag), a njezini simboli bili su sova i zmija.

U židovskom folkloru predstavljena je kao Adamova prva žena, a za zaštitu od Lilit , pogotovo djevojčicama u mladosti izrađivali su talisman kojime su štitili djecu da ih Lilit ne otme.

Sve počinje Adamovim promatranjem životinja od kojih je svaka bila u paru te se pita zašto on nema para koji izgleda kao i on. Zatim priča ide dalje kako on zapravo opći sa životinjama no ubrzo shvaća da nisu na istom nivou.

Svatko zapravo zna da zatim Adam razgovara sa Bogom te ga moli da mu pronađe para, on Adama rastavlja na dva dijela. Adam je u ovome slučaju bio i Mars (muški princip) i Venera (ženski princip). Kako je bio rastavljen na dva dijela njegova doslovce bolja polovica bila je Lilit. Ona je zapravo bila ravnopravna sa njime jer je nastala iz polovice njega, ona je bila pola njega, i on pola nje.

Adam i Lilit prikazivali su tako ravnopravan odnos, ali su bili ista osoba. U nekim gnostičkim tradicijama često se spominje “božja greška”.

Primjer zašto je Lilit danas simbol feminizma i ravnopravnosti može se povezati uz dio priče gdje se opisuje njihov intimni odnos u kojem se Lilit bunila biti “dolje”, ili metaforički preneseno nije željela biti dominirana, posjedovana. Smatrala je da su njih dvoje jednaki. Adam je želio kontrolirati Lilit.

Ona se buni i ne pristaje biti podređena. Jahve staje na Adamovu stranu te Lilit bježi; svojevoljno odlazi iz raja. Jahve joj zabranjuje da se tako ponaša i ona bježi u divljini.

U ovome segmentu možemo zaključiti da Bog nema nikakvu kontrolu nad Lilit jer možda samo ona zna njegovo pravo ime. U nekim se tekstovima također spominje da je odletjela u spilje pokraj Crvenog mora gdje su obitavali demoni gdje se govori kako je sa njima općila te je rađala stotinu djece dnevno.  Jedan od njezinih demona ljubavnika bio je i sam knez demona Samael.

Adam moli Boga da vrati Lilit i on šalje svoja tri anđela da zamole Lilit da se vrati. Ona to naravno odbija, a njezina djeca počinju umirati kada ona postaje bijesna te se počinje osvećivati ljudima i postaje element straha za ljude.

Bog nemoćan da vrati Lilit, stvara surogat Adamu – Evu. Dakle stvara ju od muškog principa. U smislu da je Eva slika žene kako muškarac vidi ženu. U ovome je mitu opisana vrlo točna borba i razdvajanje muškog od ženskog, tj. aktivnog od pasivnog principa i njihove ravnoteže u odnosima.

Psihološka i astrološka Lilit

Osvećujući se tako što žrtvuje svoju djecu Lilit daje pomalo Kronovsku prirodu kao žderača svoje djece. Ako pod djecom smatramo i kreativne stvari koje rađamo, moglo bi se reći kao da dolazi do pobune, različitosti, svojevolje što odgovara Uranovskoj prirodi. To što je također ženski dio daje joj prirodu Venere pa bi ju mogli povezati i uz neke boginje poput Izide i Ištar i Eride.

Babilonska boginja Ištar, prikazana kandžama, krilima, u društvu lavova i sova.

Lilit se također osvećuje preko Eve, pojavljujući se u obliku zmije koja ju nagovara da proba plod sa drveta spoznaje Dobra i Zla. Iako, trebali bi se zapitati što je to toliko loše u spoznaji dobra i zla? Iz nekog kuta djeluje kao da je Lilit možda htjela osvijestiti Evu koja predstavlja njezinu suprotnost.

Mitovi govore da ulazi u snove muškarcima, ali i ženama te je kriva za pojavljivanje erekcija i polucija, uzima energiju i uživa u rušenju iluzija. Njezin je lik sličan vampiru, rušitelju, transformatoru. Prikazana je sa krilima, kandžama te pomalo liči na đavla dok neki opisi govore o ženi duge crvene kose sa zmijom omotanom oko noge.

 

By John Collier- Own work,Public Domain https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207924

 

Lilit na neki način voli drugima oduzimati djecu, pa od tuda i dolazi njezina sličnost sa Bogom, Jahvom.

Ako govorimo o arhetipu Lilit ona je onaj vezan za fizičko i tamo gdje se tako nismo ostavarili funkcionira u principu loše. Ona predstavlja instinktivne, primarne, iskonske strasti. Donosi priču kultiviranja naše autonomnosti, različitosti.

Postoje različiti nivoi izražavanja Lilit. Ona želi biti jednaka Adamu, i ima potrebu vjerovanja u sebe i u svoju snagu, no u sebi također izražava dominaciju nad drugima.

Kod Lilit je upravo takva situacija, dio nas koji želi biti jednak no zapravo je malo dominantan ili se dominantno postavlja spram drugih. Susrećemo ljude koji se protive našoj dominaciji. Lilit u tom slučaju želi biti pokorena.

Tamo gdje je Lilit u karti ne bi smjeli reagirati bijesom.

Može li još mračnije?

Lilit se povezuje uz teme zlostavljanja, neugodnih situacija, mračne seksualnosti, magije i slično. Motiv srama i krivnje, odvajanja. Gotovo traumatičnog odvajanja gdje se netko ili nešto odvaja ( tri anđela koja ju pokušavaju vratiti možemo povezati uz etiku i moral, utjecaj svijeta) . Njezini demoni predstavljaju zatvor civilizacije i neravnopravnost okoliša u kojem se nalazimo. Predstavlja pobunu protiv nečega.

U lošem izražavanju može biti problem i nemogućnost izražavanja kreativnosti radi njezinog bijesa zbog smrti svoje djece. Prisutna je karakteristična želja za osvetom, reagiramo negativno na pomoć.

Ona “zavodi” muškarce, ubija tuđu djecu. Kod ljudi se to izražava u problemima kada ne izražavamo sebe pa sputavamo druge.

Tamo gdje je Lilit, ne trebamo biti žrtvom. Ona osjeća tugu – krivi samu sebe, krivi druge te se povezuje uz gubitak, pa tamo gdje je Lilit možemo nešto izgubiti.

Iskušenje je u tome da ne okrivljujemo one koje smo ozlijedili. Trebali bi se fokusirati na suštinu, područje gdje možemo biti svjesni.

U priči Lilit spuštamo se u podzemlje, kao kod Perzefone, Psihe, Inane sa pričom povratka u svijet. U svim tim pričama mi dolazimo u kontakt sa mrakom i ponovno se vraćamo u svijet. Zbog toga postoji velika sličnost Lilit i Lucifera, samo što je kod njega prisutan princip muškog spuštanja.

Lilit jabukom,plodom budi Evu. Tema zlatnih jabuka prisutna je u mitu o Eridi, boginji nesloge i kaosa koja zlatnu jabuku baca trijema boginjama sa natpisom kallisti (najljepšoj), u kojemu uzrokuje čupanje kosa i tučnjave da bi na kraju sve to dovelo do početka Trojanskog rata.

Zmija oko drveta čuvala je i besmrtnost te se tako Lilit veže uz Ouroboros, zmiju koja samoj sebi grize rep.

Erida je vezana uz mračnu stranu znaka Vage te djeluje kao boginja odnosa. Netko tko stvara tenziju. Kasnije se manifestira kroz Plutonove transformacije i kaose ; kaose iz kojih ponovno kreiramo.

Tamo gdje je Erida vidimo što nije u redu sa svijetom, ona daje mogućnost izmicanja kontroli i plovidbu u kaosu. Sve što u kaosu djeluje kao atraktor također djeluje vrlo nepredvidivo. No vlada neki nepredvidivi red, možemo očekivati kaos, sukobljavanje, ali i pojavljivanje smisla, reda.

Erida je manji planet koji se nalazi iza Plutona, sporo se kreće i predstavlja temu koja je kolektivna, ali može djelovati vrlo osobno.

Točka Eride biti će vrlo bitna u razumijevanju ostalih točaka Lilit jer sve predstavljaju njezina lica i različita izražavanja.

Želite li pronaći Eridu u svojoj karti učinite to na astro.com -> Free Horoscopes -> Extended Chart Selection -> te upišite h528. Erida je poznatija i kao Tamna Lilit ili Waldematov mjesec. Bitno je napomenuti da se ovdje radi o matematičkoj ravnini, a ne o stvarnom fizičkom svemirskom tijelu.

Asteroid Lilit 

Otkriva ga Benjamin Jekhowsky , 11.2.1927. u obzervatoriju u Alžiru.  te se u vrijeme svog otkrića nalazila na 07° Lava 24′ . Sedmi stupanj Lava govori o nekoj vrsti pobune. Na isti dan u svijetu se održavao dan bolesti, slavio se blagan Djeve od Lurda, a Beatrix Loughran pobjedila je u klizačem prvenstvu.  U istome je danu otet dječak koji se igrao ispred svoje zgrade u Brooklynu, slučaj nije bio riješen do osam godina kasnije kada je njegov ubojica priznao ubojstvo.

Asteroid je fizičko tijelo pa tako i naglašeno prikazuje svoje prisutstvo, a pogotovo u javnom izražavanju. Asteroid Lilit iskazuje Uranovsku temu u ženskoj priči (buntovnica, osvetnica, vampir gdje ju prate duhovnost i ideali). Predstavlja feminizam, želju za slobodom, ali i prostituciju, inovativnost, aseksualnost, lijčenje rukama.

Asteroidu Lilit potrebno je četiri godine da obiđe Sunce.

Zasada asteroid gledamo u karti kao mjesto pobune, osvete, slobode i vampirizma.

Sljedeći dio slijedi uskoro !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s