Misteriozna priča iza Sabijskih simbola


Jeste li znali da je naš Zodijak podjeljen na 360 stupnjeva? A da je svaki od tih stupnjeva opisan nekim simbolom koji bi trebao produbiti priču. Ako ste već čuli za dekane (gdje je svaki znak raspodjeljen na 3×10), onda će vas ova priča fascinirati i nadam se zainteresirati da saznate više.

Ovo je priča koja datira još iz 13. stoljeća samo da bi opet bila oživljena početkom 20. stoljeća i nastavljena u modernom dobu.

Image result for sabian symbols
William Blake –Jakobove stube

 

Povijest sabijskih simbola

Neki su dijelovi Sabijskih simbola već bili spominjani u 13. stoljeću, i to od strane okultista (primarno profesora medicine) Pietra d’Abana. 1488. godine njegove je simbole štampao Johannes Angelus koji je onda svakom simbolu pridružio i drvorez sa starinskom astrološkom kartom i slikom koja je prikazivala odgovarajuću situaciju. Pietro di Abano je očito imao sreće, jer su se u 17. stoljeću radili i prijevodi na francuski i engleski jezik što je dalo dozu popularnosti njegovim simbolima. On nažalost stradava kao žrtva inkvizicije (iako neki izvori tvrde da je umro u svojoj ćeliji , no ostavlja dobre temelje za astrologe koji će na njima još dublje raditi.

 

 

 

 

Marc Edmund Jones i Elsie Wheeler

Marc Edmund Jones, astrolog i jedna od ključnih ličnosti američke ezoterije s početka dvadesetog stoljeća svijetu je ostavio vrlo mistični i detaljima bogati spisak opisa 360 stupnjeva zodijaka. Razmišljajući o tome kako je sustav jednostavno zastario te da su nam potrebni simboli koji bi opisivali vremena u kojima sada živimo angažirao je Elsie Wheeler, vidovitu ženu koja je čitav život provela nepokretna od teškog artritisa, prikovana za invalidska kolica.  Štoviše njezin je slučaj bio toliko loš da je jedva okretala glavu i micala rukama, no Marc Edmund Jones je u njoj vidio nešto posebno, genijalan i maštoviti um.

Image result for marc edmund jones and elsie wheeler
Osmrtnica Elsie Wheeler
Image result for marc edmund jones
Marc Edmund Jones

 

Njihova seansa počinje 1925. godine u Balboa parku, San Diegu. Njihova je seansa uključivala to da je Marc Edmund Jones sa sobom ponio špil od 360 praznih kartica, na koje je samo napisao stupnjeve Zodijaka (npr. 1° Ovna, 2° Ovna…itd.) . Stalno bi miješao karte i pokazivao ih Elsie, ona bi govorila kakve simbole vidi, a on bi ih zapisivao na praznu stranu izvučene karte.

Marc Edmund Jones završetkom ove seanse bio je prvi koji je sve karte poredao po njihovom pravom redoslijedu i tako učinio prvi korak pri nečem jako velikom – prvi puta smo imali cjeloviti sustav simbola koji je sve do danas zadržao svoju mističnost i dakako da će fascinirati sve ljude koji su imali sreće da sa njima dođu u kontakt.

Prva skripta izlazi 1931. godine pod nazivom “Symbolical Astrology”, no uviđajući nedostatke tokom svojih predavanja te ju na kraju odbacuje i odustaje od izdavanja.

Čitava bi priča možda i završila tada da astrolog Dane Rudhyar nije postao fasciniran čitavom pričom simbola i pitao Marc Edmund Jonesa smije li koristiti simbole u svojoj knjizi “The Sabian Symbols in Astrology” gdje je uz originalne simbole dodao svoje komentare te uvrstio poznate osobe sa određenim stupnjem te dao konačni smisao njihovoj upotrebi.

Datei:Rudhyar Dane.jpg
Dane Rudhyar

Kako praktično koristiti Sabijske simbole

Sabijski simboli toliko su korisni da se mogu koristiti u bilo kojoj vrsti astrološke karte, bilo da je riječ o natalnoj karti, horarnoj, elekcionoj ili mundanoj. Također se mogu koristi za progresije i direkcije solarnog luka. Možemo svjedočiti tome kako će simboli opisati događaj i dati nam priliku da razmislimo što to u našem životu donosi. Trebali bi pripaziti samo kako gledamo stupnjeve. Nulti stupanj ne postoji pa ćemo tako za 00° Lava 15′ pogledati 1° Lava. Po preporuci astrologa Igora Ognjenovića koji je i sam skupio sve sabijske simbole i skupio ih u jednu cjelinu sa objašnjenjima i komentarima ( 360 Pandorinih kutija) trebali bi uzimati u obzir orbise.

Orbis za stupnjeve iznosi 10′. To znači ako se neki planet ili osobna točka nalazi unutar zadnjih 10 minuta pojedinog stupnja onda u tom slučaju treba uzeti u obzir i simbol za idući stupanj.

“Na primjer za Jupiter koji se nalazi na 6° Raka 57′ minuta biti će istovremeno pod uplivom simbola za sedmi i osmi stupanj Raka. Ukoliko se dotični Jupiter nalazi na 6°Raka 3′, njemu će pripasti samo sedmi stupanj Raka. U slučaju kad je pojedini planet retrogradan situacija se bitno mijenja i spomenuti orbis primjenjujemo za početnih 10′ znaka, a ne za završnih. ”

Najvažniji simboli

Najvažniji simboli biti će naravno za stupanj Ascendenta (podznaka), Sunca i Mjeseca. Najstariji tekstovi uvelike su pažnje pridavali stupnju na kojemu se nalazi Ascendent kao najosobniju točku. Značenje točke Ascendenta trebalo bi kombinirati sa značenjem planeta koji njime vlada. U knjizi Igora Ognjenovića “360 Pandorinih kutija” spominje se i pravilo gdje se spominje da je za dnevno rođenje bitniji stupanj Sunca, a za noćno rođenje stupanj Mjeseca, a ne bi trebali izostaviti i stupanj Fortune.

Kasnije možete pretragu proširiti na midpointove, transsaturnovske planete, arapske točke i asteroide u vašoj karti kao i mjesečeve čvorove, planete u 12. kući i vladara 12. kuće ako bi ste se željeli fokusirati na regresiju i vizualizaciju.

Saznajte više

Na našem su tržištu prisutne i knjige koje sadrže svih 360 stupnjeva zodijaka.

 

  • Igor Ognjenović : 360 Pandorinih kutija, knjigu možete naručiti ovdje

“U prodaji je novo dopunjeno izdanje u koje su uz nova tumačenja uključene srednjovjekovne ilustracije svakog pojedinog stupnja.Ovo je jedinstvena prilika da na jednom mjestu nađete kompletnu kolekciju svih simbola (Pietro di Abano, La Volasfera, Charubel, Sabijski simboli, Janduz, Isidore Kozminsky, Adriano Carelli, Chandra). U knjizi su navedene čak četiri verzije Sabijskih simbola.”360 Pandorinih kutija” je nezaobilazni priručnik koji vam daje dublji uvid u tumačenje svake astrološke karte. Istovremeno u toj knjizi se objašnjavaju i različiti načini divinacije sa simbolima za stupnjeve Zodijaka. Od davnih vremena ljudi su pokušavali razriješiti tajnu Zodijaka. Dvanaest nebeskih znakova poput neke velike sfinge plijenili su pažnju brojnih astrologa i služili im kao inspiracija za stvaranje novih teorija. Jedan od načina rješavanja te velike zagonetke svodio se na proučavanje pojedinih manjih dijelova pojedinih znakova. Najosnovnija podjela svakog od 12 znakova je ona vezana uz 30 stupnjeva. Svakom od tih stupnjeva tijekom prošlih stoljeća i tisućljeća pridruživani su različiti simboli koji su zajednički pružali uvid u unutrašnju strukturu cijelog Zodijaka. Poput malih Pandorinih kutija oni su u sebi skrivali dragocjene sadržaje koji su mogli potaknuti oslobađanje od sveprisutnog mraka. Zbog svoje veličine knjiga je objavljena u dva dijela. Svaki od njih je formata A4 i sadrži preko 300 stranica.”

Image result for 360 pandorinih kutija

  • Aleksandar Imširagić- Tajne stepeni Zodijaka

“Ova jedinstvena knjiga detaljno opisuje uticaj svakog od 360 stepeni zodijačkog pojasa, ukazujući na potencijale svakog stepena za brak, karijeru, inteligenciju, kao i izvesnu sudbinsku predodređenost. Pored ovoga, posebna poglavlja knjige posvećena su stepenima egzaltacije i debilitacije i određenim stepenskim grupama, kao i analognim, kritičnim, azimenskim i muškim stepenima. Knjiga obiluje primerima iz prakse autora, a priloženo je i oko 30 horoskopa, među kojima su horoskop Mileta Dupora, Bila Gejtsa, Sai Babe, Aleksandra I i Petra II Karađorđevića, Bila Klintona, Bernara Kušnera, Stipe Mesića.”

tajne stepena zodijaka

 

 

Sada kada znate možete slobodno samostalno istraživati više i slaganjem dijelova dovršiti slagalicu. Sretno!

 

Izvor: “360 Pandorinih kutija, Igor Ognjenović”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s