alternativa, aspekti, društvo, duhovnost, metafizika, mistika, početak i kraj, spiritualnost, tarot, tarot cards, život

Magova Čarolija


Mag je druga karta Velike Arkane, numerirana brojem 1. Karta koja govori o manifestaciji. Ako nam Luda poručuje potencijal, Mag ga realizira. On ima svu moć da se ostvare želje, planovi isto kao i karma. Kako posiješ tako ćeš i žeti. Priča o inteligenciji koja je potrebna da bismo neke stvari izveli, povezuje se često s planetom Merkur, koja je simbol komunikacije, brzine, pokreta, razmišljanja. Glasnik Bogova, pa se tako karta Mag smatra poveznicom božanskog i zemaljskog. Ovo je često prikaz Merkura u devetoj kući.
Astrološki znak s kojim se karta povezuje jest Ovan- ambicija, učinkovitost, samopouzdanje. Životinjskim značenjima povezujemo Maga s golubom (komunikacija, sloboda) mačkom (snalažljivost , brzina) i vranom (inteligencija i odvažnost). Biljka koja ide uz Maga i koja se preporučuje uzimati kada se Mag pojavi u izvlačenju je Kozlinac ili Astragalus. Biljka potiče na kreativnost, izbacuje toksine iz tijela, djeluje diuretski i saveznik je imuniteta. Karta predstavlja mušku energiju.

Mag je majstor samopromocije, poziv na isticanje. Izvlačenje iz sjene, vrijeme je da se sav potencijal koji postoji izrealizira. Povezuje Univerzum s ljudskim svijetom, daje moć i podsjeća da je moć u nama, da je sav alat koji trebamo za život upravo negdje u nama i da ga moramo upotrijebiti. Spaja sve elemente (pehare, mačeve, štapove i diskove) i iz njih je spreman uvijek napraviti nešto, manifestirati, materijalizirati.
Upravo zato Mag djeluje kao neki čarobnjak, koji stalno nešto stvara. No, moramo se sjetiti da je on arhetip kojeg svi imamo ili moramo probuditi u sebi . Nije to ništa magično, čarobno, izvanzemaljsko, nadnaravno to smo mi sami.
Mi krojimo sudbinu sa svim onim sto nosimo u sebi. Karta podsjeća da nije vrijeme za predaju, za prepuštanje toku, za liniju manjeg otpora, već da čvrsto krenemo u ostvarenje nauma. Vjera u sebe.
Poziva da dobro pogledamo svoje mogućnosti, talente i opcije i da pokušamo iz njih napraviti ono sto je najbolje. Cista duša i pravedan um će uz pomoć viših sila biti nagrađeni da ostvare svoje ideje. Kako se kaže “pomozi si sam, pa će ti i Bog”.
Moramo naučiti upoznati sami sebe, jer jedino tako ćemo biti u mogućnosti ostvariti svoje ideje.

maj01

Na Karti Rider Waite špila , možemo vidjeti sliku Maga koji u jednoj ruci drži štap (ego, savjest), koji se često protumačuje i kao svijeća s dva plamena- simbol dualnosti, materije i duha i diže ga u nebo, drugu drži prema zemlji i prstom poentira na dolje, time prikazuje spajanje božanskog i zemaljskog.
Ujedinjavanje duha i uma. Ideje i materije. Njegov crveni plašt pokazuje strast i kreativnost dok bijeli govori o duhovnosti. Zmija oko struka simbolizira transformaciju i beskonačnost. Crvene ruže i zeleno lišće iznad Maga, prezentira rast energije u svim živim oblicima, dok na donjoj strani pored ruža možemo primijetiti i bijele lijepe cvjetove biljke Dature koja je poznata po svojim psihodeličnim svojstvima, u Nepalu čak i sveta biljka- tu opet vidimo simboliku povezivanja svjetova, sugeriranje na kvatnost i odbacivanje iluzije vremena i prostora.
Znak beskonačnosti iznad glave ne samo da predstavlja beskonačnost, nego prikazuje da ne postoji ni početak ni kraj, u otvaranjima može predstavljati i “staru” dušu, nekoga tko je prošao mnogo inkarnacija, mudrost. Mag je osoba koja je puna ushićenja, kreacije ali i determinirana da učini stvari kako treba.

Opasnosti ove karte u otvaranju mogu sugerirati na nedostatak usmjerenja, premalo samopouzdanje, gordost, cinizam. Često prikazuje da pojedinac želi imati preveliku kontrolu nad situacijama i postaje egocentričan.
U ljubavnim otvaranjima u negativnom aspektu najčešće pokazuje da drugi partner ima fokus isključivo na sebe i da ne mari pretjerano na svog životnog suputnika, već ga koristi u nekoj samorealizaciji i samopromociji i ispunjavanju svojih nekih seksualnih, materijalnih pobuda time ostavljajući drugu stranu duboko razočaranom i praznom. Dakle kao uvijek moć nosi odgovornost. Ako smo svjesni svoje moći , etika nalaze da ju upotrijebimo u pozitivnom smjeru, nažalost slobodna volja nekada okrene priču reflektirana raznim drugim aspektima. Vjerujte u sebe, gradite svoje mostove ne prelazite pritom preko leševa i ova karta će gotovo uvijek pričati o dobrom ishodu.
Pa kako kaže Roisin Murphy (Moloko)- The Time is now! Nema čekanja za ostvarivanje svojih potencijala 🙂

“And we gave it time
All eyes are on the clock
Time takes too much time
Please make the waiting stop
And the atmosphere is charged
In you I trust
And I feel no fear as I
Do as I must”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s