NJENO VISOČANSTVO- CARICA

 

Glavni opisi ove Velike Arkane bili bi: Ultimativna ženska energija, mudrost, razumijevanje, emocionalna inteligencija, plodnost, korijeni, priroda.

Carica uz Veliku Svećenicu predstavlja jedan od dva ženska arhetipa u Velikoj Arkani. Majčinstvo, no, ne samo personu majke, već ono iskonsko, početak, prirodu, esenciju, životnu silu koja drži sve na okupu.

Na samoj karti Rider-Waite špila vidimo Caricu kako sjedi okružena plodonosnom prirodom, što i simbolizira. Povezujemo je s Afroditom i Venerom, ona u božansko donosi ljubav i ljepotu. Jaka je energija Vage kojom se simbolizira balans, doduše Caričina kruna koja u obliku piramide (egipatska poveznica s Izidom) ima 12 zvjezdica i simbolizira sve znakove zodijaka, dakle, povezujemo je sa svim znakovima jer je ona temelj postanka- Majka svega.

RWS_Tarot_03_Empress

Na njenom štitu vidi se znak planete Venere s kojim dodatno označava plodnost, štit je u obliku srca što simbolizira ljubav. Sedam bisera oko njenog vrata govore o sedam centralnih čakri. Žezlo u ruci predstavlja višu svijest, moć i snagu- unutarnju mudrost koju dijeli.

Carica ujedinjava, stvara, potiče i pokreće, ženski princip kreacije, suptilnosti i duboke snage satkan je u ovoj karti.

Broj tri kojem je numerirana označava ekspresiju, kreativnost, komunikaciju, trojke govore o situacijama gdje često dolazimo u kontakt s više osoba, više energija simultano, potiče na bivanje i čekanje svog reda, prvo skoči pa reci hop, ponekad je bitnije biti samo promatrač nego inicijator, postojati i bivati i mudro čekati reakciju odnosno akciju. Staloženost se gotovo uvijek traži kada ova karta bude otvorena u čitanju.

Carica predstavlja bezuvjetnu ljubav, spasenje bliskih, utjehu, seksualnost, plodnost, Carica zna točno što kome treba i kako to dati, strpljiva je i promatra, prepušta svima da imaju slobodnu volju i potencira da se iz iskustva uči mudrost, uvijek oprašta i pruža nadu- regenerira. Ona je ljepota umjetnosti i sama umjetnost, harmonija i pravednost, inspiracija i divljenje, daje život i obogaćuje ga svim ljepotama koje su prepoznatljive svim čulima.

Povezujemo je sa životinjama pelikanom, golubicom, orlom i leptirom. Krila koje sve ove životinje posjeduju simboliziraju uzvišenost i eteričnost koju Carica nosi, nježnost i mir golubice, snagu, hrabrost i oštrinu vida orla, senzibilnost, ljepotu i regeneraciju leptira. Pelikan ima snažnu poruku. Često se u kršćanstvu mogu u crkvama primijetiti slike pelikana. Poveznica kreće od legende koja govori da se majka pelikana kljunom samoranjavala kako bi u vrijeme velike gladi nahranila svoje mladunce, ili u drugoj verziji kako bi dala život umirućim mladuncima. Pelikan je simbol majčinske žrtve. Kršćanstvo pak pelikana često simbolizira i sa samim Isusom Kristom koji je prolio krv za ljude.
d4fa4b875dba3c04c13f764cb399b493

Carica kad se pojavi u čitanjima često sugerira da je pravo vrijeme da započnemo sa svojim idejama, da je vrijeme skupljanja plodova rada ili da se pripremimo na nagrade za naš trud i muku. To može i ne mora biti financijske prirode, često to bude uzvraćena ljubav, brak, prinova ili useljavanje u kuću koju gradimo, kupnja stana, bogata žetva…

Može se očekivati više nego što se mislilo da slijedi.

Poziva na nježnost, brigu i empatiju, naglašava da uz strpljivost su upravo to kvalitete s kojima ćemo postići naše ciljeve. Govori nam da slušamo instinkte, da na trenutak ugasimo sve ono oko nas, utišamo misli i da se vratimo na izvor od kojeg smo došli, poravnamo frekvencije i vibracije, duša ne laže i ne zavarava kao um i mentalne konstrukcije, vrijeme je da se osluškujemo i imamo vjeru.

Trenutne muke, odgađanja, problemi su prolazni, ova karta glasno nagovještava harmoniju.

Često se u literaturi spominje da kada karta Carice izađe s kartom Velike Arkane Mjesec signalizira na duboke depresije koje su uzele maha, na moguće suicidalne ishode, jer Mjesec je podsvijest, često varka, nerazumljiv je i u kombinaciji s Caricom jasno govori da je došlo do ozbiljnog odvajanja od izvora bića, to je velika tuga koju duša teško podnosi, um postaje apatičan i bez ikakve radosti, tama nastupa.

Negativne konotacije koje se vežu uz ovu kartu, kada se recimo u čitanju pojavi obrnuto govore da je mnogo energije utrošeno za krive razloge, nesigurnosti, slabost, očaj.

Nedostatak blagostanja, glad ponekad i bolest, apatiju.

Također može simbolizirati osobu koja se previše zaštitnički odnosi ili prema svom posjedovanju ili osobama u svom životu.

O majci koja zlostavlja dijete fizički i/ili psihički, rastrojena osoba. Osobu koja ne pronalazi zadovoljstvo u obitelji.

Sugerira da nije vrijeme za ulaganje novaca u nešto niti za pokretanje poslova, definitivno nije vrijeme za započet obitelj.

Često predstavlja ženu koja je odvojena od svoje prirode, aseksualnost i frigidnost uzrokovane teškim traumama, strah od rađanja, odgoja. Može ukazivati na tešku trudnoću i probleme s porodom. Neplodnost i pobačaje.

Kod muškaraca često sugerira loš odnos sa ženskim principima, muškarac koji odbija prihvatiti ženske principe, bježi od sebe od svoje prirode, često grub i nepravedan prema ženama.

Obzirom da je ovo ipak karta dobre sreće i blagostanja i ove negativne priče su vrlo često rješive, naravno, samo ako postoji volja i pravi pokretač. Carica priča priču o postanku, o eteričnosti i o materiji, sve ujedinjava, sve povezuje svojom dubokom empatijom i pravednosti. Puno možemo naučiti od ove karte, meditacija s njom često dovodi do realizacije vlastitih ideja, rješavanja strahova i kočnica, budi snagu i čini nas strpljivima i smirenima.

Pjesmom velikog Nick Cavea, “Into my Arms” završila bih ovaj tekst i povezala ovu Veliku Arkanu s njom na više razina 🙂

Hvala na čitanju i ako želite Tarot analizu, razgovor ili odgovore na neka pitanja koja vas muče javite se na mail / ija.tarot@gmail.com 🙂

Ija

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “NJENO VISOČANSTVO- CARICA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s